6836be6dd85afdezynfekcja-kuchni-baner.png
Wróć
05.05.2025

Dezynfekcja w przemyśle spożywczym i sektorze gastronomicznym

Zgodnie z zapowiedzią tym razem zajmiemy się dezynfekcją w obszarach związanych z produkcją i dystrybucją żywności. O tym jak ważne jest zachowanie czystości w przemyśle spożywczym i sektorze gastronomicznym nikogo przekonywać nie trzeba. Chodzi przecież o nasze zdrowie…

Kluczowym narzędziem zapewniającym bezpieczeństwo w sektorze spożywczym i gastronomii jest system HACCP, czyli indywidualnie opracowywany dla zakładów przemysłu spożywczego i placówek gastronomicznych zespół procedur mających na celu zminimalizowanie ryzyk związanych, mówiąc lakonicznie,  z jedzeniem – od  etapu produkcji surowców (mięsa, mleka, jajek, mąki, warzyw, owoców etc.) aż po dżemik i salceson w sklepie czy pierogi z kapustą na talerzu w restauracji.

Jednymi z ważniejszych punktów w Księdze HACCP są zapisy  dotyczące dezynfekcji – częstotliwości i sposobu wykonywania oraz doboru i środków do konkretnych potrzeb.

LAKMA wychodząc naprzeciw rozmaitym potrzebom sektora spożywczego i gastronomicznego ma do zaoferowania całą gamę środków dezynfekcyjnych mających zastosowanie w przemyśle spożywczym i dopuszczonych do kontaktu z żywnością.

Zacznijmy od SANITEXU DEZYNFEKCYJNEGO o właściwościach grzybo- i bakteriobójczych dedykowany do utrzymania higieny weterynaryjnej, a także do dezynfekcji szklarni, pieczarkarni oraz maszyn i urządzeń odpornych na działanie chloru – także powierzchni mających bezpośredni kontakt z żywnością.

Z linii PRESEPTOL omawianej w poprzednim artykule dopuszczenie do kontaktu z żywnością mają:

  • PRESEPTOL QV – środek do szybkiej dezynfekcji powierzchni działający na bakterie, grzyby, prątki i wirusy;
  • PRESEPTOL MULTI – zapachowy płyn do higienicznej dezynfekcji rąk i powierzchni;
  • PRESEPTOL FOAM ACID – płyn o działaniu bakteriobójczym, grzybobójczym i wirusobójczym;
  • PRESEPTOL P – środek w koncentracie do mycia i dezynfekcji powierzchni o szerokim spektrum zastosowania w zależności od stężenia i czasu ekspozycji.

Teraz pora na przedstawienie dwóch produktów z linii stricte gastronomicznej. Są to:

  • PROFIMAX SPD 105 – gotowy do użycia środek w aerozolu do szybkiej dezynfekcji powierzchni, który pozwala uzyskać efekt biobójczy w stosunku do bakterii i grzybów po 60 sekundach od naniesienia na powierzchnię.
  • PROFIMAX SPD 100 – środek w koncentracie do mycia, odtłuszczania i odkażania powierzchni. W stężeniu 5% skuteczny na bakterie i grzyby. Prawdziwy koń roboczy w obiektach stosujących system HACCP – w kuchniach, stołówkach, magazynach żywnościowych, sklepach spożywczych i zakładach przemysłu spożywczego. Można go używać do mycia ręcznego, maszynowego i za pomocą generatora piany. Zalecany do podłóg i wszelkich powierzchni ponadpodłogowych i urządzeń kuchennych.

Na zakończenia jedna ważna uwaga: Wszelkie dezynfekowane powierzchnie mające bezpośredni kontakt z żywnością muszą być dokładnie spłukane wodą zdatną do picia!

Przeczytaj także

24.03.2025

PRESEPTOL – Profesjonalne preparaty do dezynfekcji higienicznej

Odkryj produkty dezynfekcyjne PRESEPTOL, idealne do higienicznej dezynfekcji w różnych warunkach. Dowiedz się, jak skutecznie stosować preparaty, aby zapewnić bezpieczeństwo higieniczne w każdej sytuacji.

Czytaj więcej
preseptol_artykul.png
27.01.2025

Stop wirusom, bakteriom i innym patogenom, czyli kilka słów o dezynfekcji

Dowiedz się, jak odpowiednio dobrać środki dezynfekujące, aby zapewnić higienę i bezpieczeństwo bez nadmiernego stosowania chemikaliów.

Czytaj więcej
dezynfekcja_lazienka_kafelek.png
Masz pytanie?
Skontaktuj się z naszym przedstawicielem
Przejdź do kontaktu

Pliki cookies

Nasza strona internetowa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dzięki nim możemy indywidualnie dostosować stronę do twoich potrzeb. Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje.

Rozumiem, zamknij