

Dezynfekcja w przemyśle spożywczym i sektorze gastronomicznym
Zgodnie z zapowiedzią tym razem zajmiemy się dezynfekcją w obszarach związanych z produkcją i dystrybucją żywności. O tym jak ważne jest zachowanie czystości w przemyśle spożywczym i sektorze gastronomicznym nikogo przekonywać nie trzeba. Chodzi przecież o nasze zdrowie…
Kluczowym narzędziem zapewniającym bezpieczeństwo w sektorze spożywczym i gastronomii jest system HACCP, czyli indywidualnie opracowywany dla zakładów przemysłu spożywczego i placówek gastronomicznych zespół procedur mających na celu zminimalizowanie ryzyk związanych, mówiąc lakonicznie, z jedzeniem – od etapu produkcji surowców (mięsa, mleka, jajek, mąki, warzyw, owoców etc.) aż po dżemik i salceson w sklepie czy pierogi z kapustą na talerzu w restauracji.
Jednymi z ważniejszych punktów w Księdze HACCP są zapisy dotyczące dezynfekcji – częstotliwości i sposobu wykonywania oraz doboru i środków do konkretnych potrzeb.
LAKMA wychodząc naprzeciw rozmaitym potrzebom sektora spożywczego i gastronomicznego ma do zaoferowania całą gamę środków dezynfekcyjnych mających zastosowanie w przemyśle spożywczym i dopuszczonych do kontaktu z żywnością.
Zacznijmy od SANITEXU DEZYNFEKCYJNEGO o właściwościach grzybo- i bakteriobójczych dedykowany do utrzymania higieny weterynaryjnej, a także do dezynfekcji szklarni, pieczarkarni oraz maszyn i urządzeń odpornych na działanie chloru – także powierzchni mających bezpośredni kontakt z żywnością.
Z linii PRESEPTOL omawianej w poprzednim artykule dopuszczenie do kontaktu z żywnością mają:
- PRESEPTOL QV – środek do szybkiej dezynfekcji powierzchni działający na bakterie, grzyby, prątki i wirusy;
- PRESEPTOL MULTI – zapachowy płyn do higienicznej dezynfekcji rąk i powierzchni;
- PRESEPTOL FOAM ACID – płyn o działaniu bakteriobójczym, grzybobójczym i wirusobójczym;
- PRESEPTOL P – środek w koncentracie do mycia i dezynfekcji powierzchni o szerokim spektrum zastosowania w zależności od stężenia i czasu ekspozycji.
Teraz pora na przedstawienie dwóch produktów z linii stricte gastronomicznej. Są to:
- PROFIMAX SPD 105 – gotowy do użycia środek w aerozolu do szybkiej dezynfekcji powierzchni, który pozwala uzyskać efekt biobójczy w stosunku do bakterii i grzybów po 60 sekundach od naniesienia na powierzchnię.
- PROFIMAX SPD 100 – środek w koncentracie do mycia, odtłuszczania i odkażania powierzchni. W stężeniu 5% skuteczny na bakterie i grzyby. Prawdziwy koń roboczy w obiektach stosujących system HACCP – w kuchniach, stołówkach, magazynach żywnościowych, sklepach spożywczych i zakładach przemysłu spożywczego. Można go używać do mycia ręcznego, maszynowego i za pomocą generatora piany. Zalecany do podłóg i wszelkich powierzchni ponadpodłogowych i urządzeń kuchennych.
Na zakończenia jedna ważna uwaga: Wszelkie dezynfekowane powierzchnie mające bezpośredni kontakt z żywnością muszą być dokładnie spłukane wodą zdatną do picia!